Honderden nieuwe bomen in de Wuustwezelse grond

27 apr 2021
Honderden nieuwe bomen in de Wuustwezelse grond

Op het grondgebied van de gemeente zijn de afgelopen weken honderden nieuwe bomen aangeplant. Zo wordt de voormalige stortplaats omgevormd tot een nieuw bos en ook in de vallei van de Kleine Beek en op het kloosterdomein in Gooreind waren er plantacties.

Stort wordt bos

Naast het recyclagepark aan de Polderstraat was vroeger de vuilnisbelt van de gemeente. Uitgerekend op deze plaats staat over enkele jaren een nieuw bos, want de groendienst heeft hier deze week 200 bomen aangeplant. Daarmee komt het totaal aantal nieuw aangeplante bomen dit jaar op meer dan duizend.

Op het terrein naast het recyclagepark werd vroeger zavel opgegraven om te gebruiken in de bouw. Daarna is de put tot ver in de jaren ‘80 opgevuld met het huishoudelijk afval. Daar zie je niets meer van, want het perceel werd netjes toegedekt met zwarte grond. Kort nadien zijn er al enkele bomen geplant, maar op vraag van de buurtbewoners is het 7 hectare grote terrein nu verder ingevuld.

Rijke geschiedenis

De omgeving van de Gasthuisdreef was eeuwenlang in beheer van het Antwerpse OCMW. In de vijftiende eeuw ontstonden hier 3 zogenaamde gasthuishoeves, die voedsel en drank produceerden voor het Sint-Elisabethziekenhuis in het centrum van de stad.

De kenmerkende populieren langs de Kleine Beek zijn inmiddels negentig jaar oud en dringend aan vervanging toe. In augustus werden er al vijf rijen gekapt en begin maart zijn er 75 hoogstammige bomen aangeplant, waaronder de zwarte populier en grauwe abeel. De komende jaren wordt er verder gewerkt aan het behoud en opwaarderen van dit bijzondere gebied.

Kloosterdomein

Ook in het park van de Zusters Franciscanessen zijn nieuwe bomen geplant. Eind vorig jaar werd hier een stuk bos met Amerikaanse eiken en andere aangetaste bomen gekapt. De nieuwe bomen zijn inheemse soorten en krijgen later dit jaar gezelschap van lager groeiende struiken.

Het voormalige kloosterdomein kwam in 2012 in handen van het Kempens landschap, dat al de nodige beheerwerken heeft uitgevoerd. Zo is al een deel van de vijver hersteld, en werden de Lourdesgrot en enkele religieuze beelden gerestaureerd.

Meer info:

Dienst groen - 03 690 46 24 – groen@wuustwezel.be

Meer info vind je om onze facebookpagina en op
www.improvemalle.be

Benieuwd naar onze aanpak?

ontdek het hier
Bekijk ook ...
Honderden nieuwe bomen in de Wuustwezelse grond
27
Apr
2021
Honderden nieuwe bomen in de Wuustwezelse grond

Op het grondgebied van de gemeente zijn de afgelopen weken honderden nieuwe bomen aangeplant. Zo wordt de voormalige stortplaats omgevormd tot een nieuw bos…

Improve, voor een fitte en gezonde levensstijl?
27
Apr
2021
Improve, voor een fitte en gezonde levensstijl?

Bij IMPROVE hebben we een team van gespecialiseerde coaches in verschillende disciplines. Vanwege ons motiverend karakter en de juiste kennis maakt het niet…

Ontdek lokale producenten tijdens de ProefMalle-fietstocht
27
Apr
2021
Ontdek lokale producenten tijdens de ProefMalle-fietstocht

2021 is het Jaar van de Ondernemer in Malle. Tijdens een spiksplinternieuwe ProefMalle-fietstocht zet het gemeentebestuur de lokale producenten in de kijker.